Waarom kiezen voor vegan make-up?

vegan make-up

Vandaag de dag is een veganistische levensstijl in opmars. We zien veganisme vooral terug in voeding, maar er zijn ook steeds meer make-up en skincare merken die voor vegan kiezen. Wat houdt dit in en waarom zou je kiezen voor vegan make-up? Je leest het in dit artikel. 

Wat is vegan make-up?

Een vegan make-up product, bevat geen dierlijke ingrediënten, of ingrediënten die van dieren afkomstig zijn. Denk hierbij aan honing, bijenwas, lanoline, collageen, albumine, karmijn, cholesterol, gelatine en vele andere ingrediënten.

Waarom kiezen mensen voor vegan make-up?

Mensen kiezen voor vegan producten om uiteenlopende redenen. Een grote reden is de exploitatie van dieren. Vegan producten bevatten geen dierlijke ingrediënten en worden NOOIT getest op dieren. 

Daarnaast zijn vegan producten vaak (maar niet altijd) gemaakt van natuurlijke en/of organische ingrediënten. Velen kiezen hiervoor omdat ze niet tegen chemische ingrediënten kunnen, of omdat ze dit simpelweg liever niet op hun gezicht smeren. 

Maar men kiest ook voor vegan om het milieu te steunen, omdat de industrie zo belastend is. Je kunt dan voor vegan kiezen om je ecologische voetprint te verkleinen. 

Er wordt vaak gebruik gemaakt van organische ingrediënten, die op duurzame en natuurlijke manier gegroeid worden. In veel gevallen worden vegan producten ook verpakt in verpakkingen die beter zijn voor het milieu.

vegan make-up

Is vegan make-up altijd beter?

Nee, dat hoeft niet per sé het geval te zijn. Het ligt aan de reden waarom je kiest voor vegan verzorgingsproducten. Het woord vegan zegt namelijk iets over de ingrediënten en het feit dat het product niet op dieren getest wordt. Maar het beloofd niet dat een product alleen bestaat uit natuurlijke ingrediënten, of dat het op duurzame en verantwoorde manier geproduceerd is.

Er is veel sprake van Greenwashing in de branche. De term ‘Greenwashing’ staat voor merken die zich beter voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Zo kan een merk het woord “vegan” gebruiken omdat dit momenteel populair en trending is. Dit betekent echter niet dat het merk verder ook op eerlijke en verantwoorde manier geproduceerd is. 

Als je zeker wilt weten dat een product ook duurzaam of eerlijk geproduceerd is, kun je op bepaalde certificaten letten. Deze geven jou garantie dat een product bijvoorbeeld natuurlijk is, organisch, duurzaam of milieu- of mensvriendelijk. 

Je kunt letten op het Ecocert of NaTrue certificaat, maar ook het P.E.T.A. of cruelty-free certificaat. Een bedrijf kan natuurlijk bepaalde beloftes doen, maar een certificaat geeft aan dat deze claims ook daadwerkelijk gecontroleerd worden door een derde partij. 

Welke make-up merken zijn vegan?

Er komen steeds meer vegan make-up merken bij. Let op dat niet al deze merken ook standaard natuurlijk of organisch zijn. Enkele vegan merken zijn: B.A.E., Inika, Ere Perez en Benecos. Meer weten over vegan make-up? Lees het artikel 10 Vegan Make-up Merken op DoeMaarNatuurlijk.nl  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *